erfgoedobject

Traditioneel diephuis

bouwkundig element
ID: 6190   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6190

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadswaag
    Deze bescherming is geldig sinds 18-06-1986

Beschrijving

Traditioneel diephuis van oorspronkelijk twee bouwlagen en drie travee├źn onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de eeuw tot eerste helft van de 17de eeuw. Het pand werd vermoedelijk in de 19de eeuw verbouwd tot pakhuis, opgedeeld tot vier niveaus met laadluiken in de middenas.

Gedecapeerde trapgevel van zes treden met overhoeks topstuk in verankerde bak- en zandsteenbouw met afgeschuinde sokkel, speklagen, wigvormige ontlastingsstenen en kwartholle negbloken. Ondanks de 19de-eeuwse verbouwingen, valt de oorspronkelijke ordonnantie nog grotendeels af te leiden uit de zandstenen onderdelen. Hoge begane grond mogelijk met insteek, bovenverdieping en tweeledige geveltop. Aangepaste of gedichte rechthoekige muuropeningen. In de geveltop bewaard zijvenster van het oorspronkelijke drielicht, onder een rechthoekig luik met druiplijst en een balkgat.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

  • Is deel van
    Stadswaag en omliggende straten

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Traditioneel diephuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6190 (Geraadpleegd op 31-05-2020)