erfgoedobject

Swerten Arent

bouwkundig element
ID: 6191   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6191

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Swerten Arent
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadswaag
  Deze bescherming is geldig sinds 18-06-1986

Beschrijving

Herenhuis genaamd "Swerten arent" of “Moriaenshooft”, dat in kern opklimt tot het derde kwart van de 16de eeuw, met een gevelfront in classicerende barokstijl uit 1720. Het betreft het bewaarde linker deel van een oorspronkelijk vijf traveeën breed pand, waarvan het rechter deel in 1890 werd gesloopt en heropgebouwd in opdracht van de heer F. Swiggers. Enkel de voorgevel is behouden, geïntegreerd in een grootschalig woningbouwcomplex dat het merendeel van het bouwblok van Stadswaag, Raapstraat en Lange Noordstraat beslaat, opgetrokken door de bouwmaatschappij nv Interbuild naar een ontwerp door de architect Ferre Verbaenen uit 1993, uitgevoerd vanaf 1994.

Voorname rijwoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (leien). De lijstgevel onderscheidt zich door een parement uit zandsteen, verlevendigd met blauwe hardsteen voor de plint, poortomlijsting, kozijnen, pilasters en de kroonlijst. Het ordonnantieschema dat wordt bepaald door Toscaanse pilasters in kolossale orde, beantwoordde oorspronkelijk aan een symmetrische compositie van vijf traveeën, met een alternerend gevelritme. In de linker travee rondboogpoort in een kwarthol geprofileerde omlijsting met neuten, imposten en een gegroefde voluutsleutel, gevat in een schouderboogveld en bekroond door een gestrekte waterlijst. Getraliede, schouderbogige keldermond in een geprofileerde omlijsting met fronton in de middentravee; rechthoekig houten kelderluik ernaast. Verder registers van kruiskozijnen, op de bovenverdieping gemarkeerd door een gebogen fronton en een driezijdig of gebogen balkon met smeedijzeren borstwering in de zijtraveeën, een driehoekig fronton en een casement op de borstwering in de middentravee. De gevelbeëindiging bestaat uit een geprofileerde kroonlijst die rust op trigliefen met guttae aansluitend op de pilasters, waartussen casementen aansluitend op de vensters. Jaartal “MDCCXX” in het casement van de rechter travee, de oorspronkelijke middenas. Vernieuwde houten dakkapel, oorspronkelijk met vleugelstukken en een gebogen fronton op gestrekte uiteinden. Houten vleugeldeur versierd met beslagwerk en een gesculpteerde makelaar, onder een sierlijke smeedijzeren waaier.

 • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1890#1199 en 86#931861.
 • S.N. 1977: Antwerpen die Scone, nummer 9.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

 • Is deel van
  Stadswaag en omliggende straten

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Swerten Arent [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6191 (Geraadpleegd op 21-02-2020)