In kern traditioneel diephuis genaamd "Breemen" op de hoek van Stadswaag en Hoornstraat, dat opklimt tot omstreeks 1550. Josephus P.A. Van Landen liet het pand in 1851 ingrijpend aanpassen tot zijn huidige vorm in neoclassicistische stijl. Tot dit bouwproject behoorde ook het aanpalende burgerhuis Hoornstraat 12, een diephuis genaamd "Nachtegael" dat in kern eveneens opklimt tot omstreeks 1550. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. "Breemen" grensde eertijds met een topgevel aan de Hoornstraat, zoals blijkt uit een bouwaanvraag voor wijzigingen door eigenaar Schepens uit 1837. Het betrof in oorsprong vermoedelijk een trapgevel, die in de 18de eeuw was verrijkt met een hardstenen spiegelboogpoortje.
Hoekhuis van vijf oorspronkelijk bij twee traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de Hoornstraat, kunstleien). Gecementeerde lijstgevels met hardstenen plint, opgebouwd uit regelmatige registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen; cordonvormende lekdrempels op de eerste, individuele op de tweede verdieping. Van het klassieke hoofdgestel rest de gekorniste houten kroonlijst op uitgelengde voluutconsoles.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: Breemen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/280992 (geraadpleegd op ).
Hoekhuis (Hoornstraat) van vijf + één travee en drie bouwlagen onder een afgewolfd zadeldak (kunstleien) te dateren circa 1850. Gecementeerde lijstgevels met rechthoekige muuropeningen. Gekorniste kroonlijst op fraaie gekrulde consoles.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Breemen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6192 (geraadpleegd op ).