Teksten van Kantoorgebouw Noord Natie

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6193

Kantoorgebouw met neotraditionele trapgevels ()

Kantoorgebouw met gekoppelde, neotraditionele trapgevels op de hoek van Stadswaag, Hoornstraat en Lansstraat, in twee fasen opgetrokken door de Noord Natie. Als eerste kwam het rechter pand (nummer 6) tot stand naar een ontwerp door Jan De Vroey uit 1931, na afbraak van een traditioneel breedhuis met getrapte dakkapel dat minstens opklom tot de 17de eeuw. Gelijktijdig reconstrueerde de architect ook de bestaande trapgevels van de aanpalende gebouwen van de Noord Natie. De panden werden later geïncorporeerd in een nieuwbouwkantoor met een vierde trapgevel (nummer 5) naar een ontwerp door de architect Jos Bogaerts uit 1960. Het hoekperceel werd tot dan ingenomen door een eclectisch burgerhuis, gebouwd in opdracht van de weduwe Peutermans, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1893.

De gebouwen van de Noord Natie behoren tot het late oeuvre van Jan De Vroey, wiens loopbaan midden jaren 1890 van start was gegaan. Hij realiseerde kort vóór de Eerste Wereldoorlog de neogotische Sint-Hubertuskerk in Berchem. Waar hij in de residentiële architectuur uit zijn beginjaren zowel het conventionele neoclassicisme, het eclecticisme als de art nouveau beoefende, laveerde De Vroey tijdens het interbellum tussen de beaux-artsstijl en een behoudende art deco. De architect, van wie slechts enkele restauratieprojecten bekend zijn, bleef actief tot zijn overlijden in 1935, en werd opgevolgd door zijn zoon Léon.

Nagenoeg identieke trapgevels van acht treden met overhoeks topstuk, drie traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). In het gevelontwerp van het rechter pand vormen jaarankers het bouwjaar 1931, maar tijdens de uitvoering werd gekozen voor de fictieve datering 1631. Parement uit bak- en natuursteen met speklagen, kwartholle negblokken en een geprofileerde plint in het rechter pand. Rechthoekige muuropeningen op de begane grond, register van kruiskozijnen met druiplijsten op de bovenverdieping. In de tweeledige geveltoppen, drielichten met een centraal rondboogluik, waarboven een rechthoekig venstertje. Kantoorgebouw met afgeschuinde hoek en een eenvoudige, regelmatig geordonneerde opstand in bak- en natuursteen aan Hoornstraat en Lansstraat, in totaal twintig traveeën breed en drie bouwlagen hoog onder een zadeldak.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1931#40561, 18#40932 en 1893#332.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kantoorgebouw Noord Natie [online], https://id.erfgoed.net/teksten/280995 (geraadpleegd op ).


Kantoorgebouw ()

Nagenoeg identieke trapgevels van acht treden + overhoekse topstukken, nummer 6 door middel van ankers 1631 gedateerd. Gereconstrueerde trapgevels van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (mechanische pannen) met bak- en zandstenen parement; natuurstenen speklagen, negblokken en druiplijsten. Tweeledige toppen met rondboogluik geflankeerd en bekroond door rechthoekige vensters met uitspringende bovendorpels. Stenen kruiskozijnen op bovenverdieping en eenvoudige rechthoekige vensters in een vlakke omlijsting op de begane grond. Gelijkvloerse verdieping van nummer 6 met een parement van witte steen, rechthoekige muuropeningen en centrale deur.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kantoorgebouw Noord Natie [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6193 (geraadpleegd op ).