Teksten van Pakhuis Noord Natie

Pakhuis Noord-Natie ()

Pakhuis gebouwd in opdracht van de Noord Natie naar een ontwerp door de aannemer Auguste Vermeulen uit 1892, onderdeel van de natiegebouwen die het bouwblok Stadswaag, Korte Brilstraat en Lansstraat beslaan. Het pand behoort tot de laatste realisaties van de aannemer, die later dat jaar overleed, na een vijftienjarige loopbaan in Antwerpen. Voor de bouw verdween een traditioneel diephuis met trapgevel uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw, met een barokpoortje, registers van kruiskozijnen en een drieledige geveltop van tien/elf treden. Gerenoveerd als onderdeel van een ruimer opgezet woonproject in combinatie met nieuwbouw, naar een ontwerp door het architectenbureau Architectuurgroep Jo Peeters uit 2006, dat onder meer ook de aanpalende panden Stadswaag 9 en 10, en Lange Brilstraat 3 omvat.

Gebouw van drie traveeën en drie bouwlagen onder een afgewolfd zadeldak (pannen), oorspronkelijk met een eenbeukig interieur van vijf vakken. De lijstgevel heeft een parement uit rode baksteenbouw in kruisverband met smeedijzeren sierankers, belijnd door gecementeerde banden, op een plint uit blauwe hardsteen. De opstand wordt gemarkeerd door het rechter risaliet, in het gevelontwerp met rondboogdeur. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van steekboogvensters met lekdrempel, in de middenas verlaagd tot laadluiken. Een geprofileerde, in het risaliet gekorniste, houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Later verbouwde poort.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1892#809, 1842#109 en 3151#629.

Auteurs:  Braeken, Jo

Magazijn bij de Noordnatie ()

Magazijn horend bij de Noordnatie. Bakstenen lijstgevel (19de eeuw) verlevendigd met cement onder een pannen zadeldak. Getoogde laaddeuren en een grote rechthoekige poort. Grillig gekrulde muurankers.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine