Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd in opdracht van Fr(ançois?) Seghers, naar een ontwerp door de architect Frans J.H. Bex uit 1861. Het betrof de totale verbouwing van een traditionele, twee bouwlagen hoge kern die opklom tot de 17de eeuw. De oorspronkelijke mezzanine werd later verhoogd tot een volwaardige vierde bouwlaag. Gerenoveerd als onderdeel van een ruimer opgezet woonproject in combinatie met nieuwbouw, naar een ontwerp door het architectenbureau Architectuurgroep Jo Peeters uit 2006, dat onder meer ook de aanpalende panden Stadswaag 8 en 10, en Lange Brilstraat 3 omvat.

De woning Seghers behoort tot het rijpe oeuvre van Frans J.H. Bex, die als architect verbonden was aan het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen. Over de bouwprojecten die hij in deze functie tot stand bracht is weinig bekend. Als privé-architect realiseerde hij met name tijdens de jaren 1850 enkele voorname neoclassicistische woningen, en voerde verbouwingen uit aan meerdere van de meest prestigieuze patriciërswoningen in de stad.

Rijwoning van drie traveeën en vier bouwlagen onder een plat dak. Oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde, vandaag gedecapeerde en beschilderde bakstenen lijstgevel. Registers van rechthoekige bovenvensters op kordonvormende lekdrempels. Verbouwde pui, oorspronkelijk met enkelhuisopstand.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1861#541 en 3151#629.

Auteurs:  Braeken, Jo

Rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen (plat dak) met kern uit de 17de eeuw (?), verhoogd in de loop van de 19de eeuw. Gedecapeerde verankerde bakstenen lijstgevel met sporen van speklagen; aangepaste rechthoekige vensters met smalle penanten. Moderne pui.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine