erfgoedobject

Traditioneel diephuis

bouwkundig element
ID: 6198   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6198

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadswaag
    Deze bescherming is geldig sinds 18-06-1986

Beschrijving

Traditioneel diephuis van drie travee├źn en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat), te dateren in de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Joseph Servais liet in 1858 de muuropeningen van de eerste twee bouwlagen aanpassen tot een rechthoekige deur en vensters met lekdrempels. Daarbij verdwenen de rondboogdeur met bovenlicht en de hoge kruiskozijnen van de pui met insteekverdieping.

Gerestaureerde trapgevel van acht treden met overhoeks topstuk in bak- en zandsteenbouw, met een geprofileerde sokkel, speklagen en kwartholle negblokken, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige deur en vensteropeningen op de begane grond; behouden bolkozijn en rechthoekig kelderluik in de sokkel. Gereconstrueerde kruiskozijnen met druiplijst op de bovenverdieping. In de tweeledige geveltop een drielicht met lager middenluik en druiplijsten in het eerste register, hogerop een rechthoekig luik met latei op kraagstenen en druiplijst, en een balkgat.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1858#77.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

  • Is deel van
    Stadswaag en omliggende straten

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Traditioneel diephuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6198 (Geraadpleegd op 04-07-2020)