Barokpoortje ()

Barokpoortje in blauwe hardsteen uit de 17de eeuw, onderdeel van een in oorsprong traditioneel diephuis van twee bouwlagen met trapgevel uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. De hier gevestigde schrijnwerker Jean Joseph Buisseret liet in 1841 voor eigen rekening de vensters van de pui aanpassen. In de 20ste eeuw verbouwd en verhoogd, werd het huis samen met het aanpalende pand heropgebouwd tot een wooncomplex naar een ontwerp door de architecten Nico Verheyden en W.L Nuyens uit 1995.

Rondboogdeur in geblokte en geprofileerde spiegelboogomlijsting met neuten, imposten en een voluutsleutel. Hierop rust een spiegelbogig bovenlicht in een geprofileerde omlijsting met voluten en sluitsteen, afgedekt door een gekorniste en geprofileerde, mijterbogige waterlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1841#94 en 86#70099; foto's FOTO-OF#6827 en 510#2.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Barokpoortje [online], https://id.erfgoed.net/teksten/280985 (geraadpleegd op ).


Rijhuis ()

Banale lijstgevel met 19de-eeuws uitzicht. Rechts een hardstenen rondboogpoortje in een geblokte omlijsting met kraallijst, gegolfde sluitsteen en imposten, bekroond met een bovenlicht met voluten en afgesloten door een mijterbogige waterlijst.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Barokpoortje [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6199 (geraadpleegd op ).