erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID: 620   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/620

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gerestaureerde hoeve met losstaande bestanddelen, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw, doch met oudere inplanting uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen) gegroepeerd rondom een rechthoekig geplaveid erf, bereikbaar via een ijzeren hek aan de straatzijde, tussen het woonhuis en de varkensstal.

Woonhuis ten westen van het erf (nok loodrecht op de straat), van drie traveeën en anderhalve bouwlaag. Getoogde bakstenen muuropeningen, de vensters voorzien van hardstenen lekdrempels.

Aansluitende stal van drie traveeën, inspringend ten opzichte van het woonhuis en met een iets lagere nokhoogte, thans als een deel van de woonruimte ingericht. Drie kleine getoogde vensters en een deur.

Aan de straatzijde, lage varkensstal van drie traveeën, voorzien van drie rechthoekige deuren onder houten latei.

Ten oosten van het erf, kleine dwarsschuur, met een lage, rechthoekige poort onder houten latei, en een dito venstertje. Pannen beschieting van de zuidelijke zijgevel; open schob onder lessenaarsdak tegen de noordelijke zijgevel.

Ten noorden, bakhuis van drie traveeën, de voorgevel voorzien van een getoogd venster en een rechthoekige deur onder houten latei, de zij- en achtergevels van stijl- en regelwerk met lemen vullingen (ankerbalkgebint). Bakoven onder zadeldakje haaks op de achtergevel.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

  • Is deel van
    Beverst
    Beverst (Bilzen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/620 (Geraadpleegd op 16-07-2019)