Teksten van Traditioneel diephuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6200

Traditioneel diephuis ()

Traditioneel diephuis van drie traveeën en oorspronkelijk twee bouwlagen onder een zadeldak, uit de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. De slotenmaker Jean Pierre Egide Buisseret liet in 1840 de ordonnantie pui aanpassen met rechthoekige deur- en vensteropeningen. Daarbij verdwenen de rondboogdeur met bovenlicht van het type 'diamantpoortje' in de rechter travee, evenals de aanpalende kozijnen en het kelderluik. In 1850 volgde het aanpassen van de vensters van de eerste verdieping, die werden verlaagd en van lekdrempels voorzien. Het rechthoekige drielicht met lager middenluik in de eerste geleding van de geveltop, maakte bij deze ingreep plaats voor een lager geopend register van drie rechthoekig vensters met lekdrempels.

Het pand onderging een ingrijpende renovatie als onderdeel van een woonproject dat ook het aanpalende pand omvat, naar een ontwerp door de architecten Nico Verheyden en Winfrid G.L. Nuyens uit 1995. Daarbij werden de ordonnantie van de trapgevel aangepast en de top gereconstrueerd, met behoud van één of meer balkenlagen in het interieur.

Bepleisterde en beschilderde trapgevel van oorspronkelijk zeven treden met een overhoeks topstuk, vandaag acht treden met een bolornament op het topstuk, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw verankerd door muurankers waarvan met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige vensters met lekdrempel, en verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1840#267, 1850#607 en 86#70099; foto 510#2.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281048 (geraadpleegd op ).


Stadswoning ()

Bepleisterde en beschilderde trapgevel (zes treden) van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak uit de tweede helft van de 16de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw. Bewaarde muurankers, onder meer met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige vensters op lekdrempels, rechts met gietijzeren leuningen en een moderne gelijkvloerse verdieping.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6200 (geraadpleegd op ).