erfgoedobject

Den Groenen Jaeger

bouwkundig element
ID
6201
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6201

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Den Groenen Jaeger
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadswaag
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "Den Groenen Jaeger" gebouwd in 1628, ingeplant op de hoek van de Stadswaag en een gang die uitmondt op het vroegere minderbroedersklooster. Uit 1874 dateert een niet uitgevoerd project in opdracht van Jos. F.P. De Ridder, om het pand ingrijpend te verbouwen in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect Henry Redig. Daarbij zouden de linker trapgevel worden heropgebouwd tot een poortrisaliet met balkon, en de eerste zeven traveeën worden verhoogd tot drie bouwlagen onder een mansardedak. Het pand werd in opdracht van de heer Em. De Pooter gerestaureerd tot een burgerhuis met kantoor en opslagruimte op de begane grond, naar een ontwerp door Henri Frans Van Steenbergen uit 1924, uitgevoerd in 1925 (gevelsteen). Deze aannemer en bouwmeester, de jongere broer van Martin Van Steenbergen met wie hij aan het begin van zijn loopbaan kort samenwerkte, was in Antwerpen actief van de late jaren 1880 tot midden jaren 1920. Bij de restauratie werd het tot dan bepleisterde bak- en zandsteenparement gedecapeerd, hersteld en aangevuld met vervangende witte natuursteen.

Imposant hoekhuis van vijf bij vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de Stadswaag, leien). Bak- en zandsteenbouw met geprofileerde sokkel, speklagen, waterlijsten, steigergaten, hoek- en kwartholle negblokken. Dubbele trapgevel van respectievelijk vier en dertien treden met overhoekse topstukken. Aangepaste rechthoekige vensters met druiplijst op begane grond en eerste verdieping. In de eerste travee, rondboogpoort in een geprofileerde omlijsting met diamantkopsluitsteen en -imposten. De linker geveltop onderscheidt zich door een rondboogluik in zandstenen omlijsting met diamantkopsluitsteen en -imposten. Drieledig en belijnd door omlopende waterlijsten, wordt de rechter geveltop geopend door twee gesuperposeerde drielichten met lager middenluik en druiplijsten, in de eerste geleding met kruiskozijnen; rechthoekig luik en balkgat in de derde geleding. De zijgevel is verhoogd met twee getrapte dakvensters van drie treden met overhoeks topstuk waarin een bolkozijn. In vierde travee korfboogpoort onder een gebogen waterlijst. Verder aangepaste rechthoekige vensters met druiplijst, en kruiskozijnen in de twee rechter traveeën.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1925#20690 en 1874#357; foto's 510#2 en FOTO-OF#8285.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Stadswaag en omliggende straten


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Den Groenen Jaeger [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6201 (Geraadpleegd op )