Teksten van Den Groenen Jaeger

Den Groenen Jaeger ()

Traditioneel diephuis genaamd "Den Groenen Jaeger" gebouwd in 1628, ingeplant op de hoek van de Stadswaag en een gang die uitmondt op het vroegere minderbroedersklooster. Uit 1874 dateert een niet uitgevoerd project in opdracht van Jos. F.P. De Ridder, om het pand ingrijpend te verbouwen in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect Henry Redig. Daarbij zouden de linker trapgevel worden heropgebouwd tot een poortrisaliet met balkon, en de eerste zeven traveeën worden verhoogd tot drie bouwlagen onder een mansardedak. Het pand werd in opdracht van de heer Em. De Pooter gerestaureerd tot een burgerhuis met kantoor en opslagruimte op de begane grond, naar een ontwerp door Henri Frans Van Steenbergen uit 1924, uitgevoerd in 1925 (gevelsteen). Deze aannemer en bouwmeester, de jongere broer van Martin Van Steenbergen met wie hij aan het begin van zijn loopbaan kort samenwerkte, was in Antwerpen actief van de late jaren 1880 tot midden jaren 1920. Bij de restauratie werd het tot dan bepleisterde bak- en zandsteenparement gedecapeerd, hersteld en aangevuld met vervangende witte natuursteen.

Imposant hoekhuis van vijf bij vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de Stadswaag, leien). Bak- en zandsteenbouw met geprofileerde sokkel, speklagen, waterlijsten, steigergaten, hoek- en kwartholle negblokken. Dubbele trapgevel van respectievelijk vier en dertien treden met overhoekse topstukken. Aangepaste rechthoekige vensters met druiplijst op begane grond en eerste verdieping. In de eerste travee, rondboogpoort in een geprofileerde omlijsting met diamantkopsluitsteen en -imposten. De linker geveltop onderscheidt zich door een rondboogluik in zandstenen omlijsting met diamantkopsluitsteen en -imposten. Drieledig en belijnd door omlopende waterlijsten, wordt de rechter geveltop geopend door twee gesuperposeerde drielichten met lager middenluik en druiplijsten, in de eerste geleding met kruiskozijnen; rechthoekig luik en balkgat in de derde geleding. De zijgevel is verhoogd met twee getrapte dakvensters van drie treden met overhoeks topstuk waarin een bolkozijn. In vierde travee korfboogpoort onder een gebogen waterlijst. Verder aangepaste rechthoekige vensters met druiplijst, en kruiskozijnen in de twee rechter traveeën.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1925#20690 en 1874#357; foto's 510#2 en FOTO-OF#8285.

Auteurs:  Braeken, Jo

Hoekpand zogenaamd "Den Groenen Jaeger" gebouwd in 1628 en hersteld in 1925 (zie gevelsteen) onder leiding van E. Van Steenbergen. Dubbele trapgevel in traditionele stijl (respectievelijk vier en dertien treden + overhoekse topstukken); vijf + vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak. Bak- en zandstenen parement met een natuurstenen sokkel. waterlijsten, speklagen, negblokken en steigergaten. Verbouwde rechthoekige vensters of kruiskozijnen (geveltop) met doorlopende en geprofileerde onderdorpels en uitspringende bovendorpels onder een wigvormig ontlastingssysteem. In de toppen: links een rondboogluik in een witstenen omlijsting met diamantkopsleutel en imposten en rechts twee registers van drielichtsvensters. In eerste travee, een rondboogpoort in een geprofileerde omlijsting met diamantkopsluitsteen en -imposten. Zijgevel verhoogd met twee getrapte dakvensters (vier treden + overhoekse topstukken) waarin bolkozijnen. In vierde travee korfboogpoort omlijst met een gebogen waterlijst.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine