Teksten van Traditioneel diephuis

Traditioneel diephuis (2018)

Traditioneel diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), dat minstens opklimt tot de 17de eeuw. De puntgevel met drielicht en luik in de top, in oorsprong vermoedelijk een trapgevel, werd in 1844 in opdracht van de heer Van Loy, door de aannemer J.B. Van Bijlen aangepast tot lijstgevel. De ingreep betrof het vervangen van de geveltop door een halve tweede verdieping met hoofdgestel.

Gedecapeerde lijstgevel, de eerste twee bouwlagen in bak- en zandsteenbouw met bewaarde speklagen, vensterposten en negblokken, verankerd door muurankers met gekrulde spie; fragment van de archivolt van de vroegere rondboogdeur in de linker travee. Verder rechthoekige deur- en vensteropeningen, aangepaste kruiskozijnen met vernieuwde dorpels; verlaagde lateien op de begane grond. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Achtergevel: bewaarde geveltop van de bepleisterde en verankerde puntgevel.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1844#151.

Bron: -
Auteurs:  Braeken, Jo
Datum: 2018


Je kan deze pagina citeren als: Braeken, Jo: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/280989 (geraadpleegd op 13-05-2021)


Stadswoning (1979)

Voormalig diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) in 1844 verbouwd van punt- tot lijstgevel. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel voorzien van muurankers met gekrulde spie; bovenverdieping daterend van 1844 (zie bouwaanvraag). Aangepaste rechthoekige vensters.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1844, Modern Archief 20.090, dossier 151.

Bron: De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs:  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum: 1979


Je kan deze pagina citeren als: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet; Steyaert, Rita: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6203 (geraadpleegd op 13-05-2021)