erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 6205   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6205

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Auguste Uvo, naar een ontwerp door de architect Joannes Franciscus Jacobs uit 1885. Van deze aannemerszoon kon tot op heden slechts een beperkt aantal bouwprojecten worden teruggevonden, zowel in neoclassicistische als in neo-Vlaamserenaissance-stijl, daterend uit midden jaren 1870 en 1880.

Met een gevelbreedte van vier traveeën omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een klassieke houten winkelpui met hardstenen plint. De winkelpui met middenportaal, privé-inkom tussen pilasters en tandlijst, wordt bekroond door het gevelbrede balkon met voluutconsoles en een borstwering uit smeed- en gietijzer. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en cordonvormende lekdrempels, is de bovenbouw opgebouwd uit regelmatige registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren. Bewerkte lateien accentueren de eerste, onderdorpels de tweede en een paneel op de borstwering de derde verdieping. Een klassiek hoofdgestel met een casement in de fries en een houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1885#163.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6205 (Geraadpleegd op 20-01-2021)