Teksten van Den grooten Donder Cloot

Den grooten Donder Cloot ()

Traditioneel diephuis op de hoek van Steenhouwersvest en Korte Ridderstraat, uit 1523. In de late 15de eeuw bevond zich hier het geboortehuis van de steenhouwer Cornelis I Floris De Vriendt, vader van de architect Cornelis Floris II De Vriendt (1513/14-1575) en de schilder Frans Floris (1519/20-1570). Bakker Corneille Blockx liet in 1875 de vensters van de eerste verdieping zijde Steenhouwersvest verlagen.

Het hoekhuis van drie bij één/drie traveeën omvat twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen) met getrapt aandak aan de zuidzijde. Vandaag gecementeerd en beschilderd, is de constructie vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. Manke trapgevel van acht (links) en zes (rechts) treden met schouderstuk links en topstuk. Aangepaste, rechthoekige deur- en vensteropeningen met lekdrempel op begane grond en eerste verdieping. De gevelsteen op de middenpenant, met voorstelling van een kanonskogel (donderkloot) tussen gevleugelde putti en het opschrift “DEN DONDERCLOOT”, werd in 2010 door Geneviève Hardy gerestaureerd naar aanleiding van het 40-jarig jubileum van de Vereniging Cornelis Floris. De tweeledige, door een waterlijst gelede geveltop, wordt geopend door een rechthoekig drielicht, waarvan het grote middenluik zich onderscheidt door een latei op kraagstenen; rechthoekig luik in de tweede geleding. Zijgevel in Korte Ridderstraat met aangepaste vensters in de eerste en een houten dakvenster in de tweede travee.

Op de hoek: Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand en Victorie, een natuurstenen beeld door De Greef uit 1814, dat een ouder beeld vervangt. In 2008 voerde Geneviève Hardy een restauratie uit. De gekroonde Madonna die op de rechterarm het kind draagt met een rijksappel in de hand, staat op een console uit terracotta, versierd met een schelp, een guirlande en drie gevleugelde engelenhoofdjes. Het beeld wordt bekroond door een vergulde stralenkrans met zinnebeeldige duif tegen een wolkendek, en beschermd door de metalen luifel; smeedijzeren lichtarm met lantaarn.

• Gegevens verkregen van de eigenaar, 24 oktober 2017.

Auteurs:  Braeken, Jo

Zogenaamd "Den grooten Donder Cloot". Hoekhuisje Korte Ridderstraat van drie à twee traveeën, twee bouwlagen en zadeldak (mechanische pannen), te dateren in de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. Gecementeerde manke trapgevel (negen treden links, zeven treden rechts) met schouderstuk links en recht geplaatst topstuk. Muurankers met krulmotief. Rechthoekige aangepaste vensters en deur boven laatstgenoemde overblijfsels van gevelsteen met twee engelenfiguurtjes die een wereldbol dragen. Top met sporen van een doorlopende waterlijst en drie rechthoekige vensters, het middelste dieper en breder en voorzien van latei op kraagstenen. Zijgevel Korte Ridderstraat met dakvenster; ingebouwde trapvormige achtergevel.

Op de hoek: beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind op rechterarm. Contrapostfiguur op console met engelenhoofdjes, vruchtenslingers en schelpmotief. Boven het hoofd, duif in stralenkrans en ronde metalen luifel. Lichtarm.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine