erfgoedobject

Traditioneel diephuis

bouwkundig element
ID: 6208   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6208

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Traditioneel diephuis op de hoek van Steenhouwersvest en Korte Ridderstraat, uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. De heer A. Feskens liet in 1850 de vensters van de eerste verdieping zijde Steenhouwersvest aanpassen.

Hoekhuis van twee bij drie travee├źn en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), met een restant van een getrapt aandak aan de zuidzijde. Vandaag gecementeerd en beschilderd, is de constructie vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Trapgevel van zeven treden met overhoeks topstuk. Op de middenpenant, kleine gevelsteen met voorstelling van een dier. Aangepaste rechthoekige bovenvensters met lekdrempel. De geveltop wordt geopend door een drielicht, samengesteld uit een rondboogvenster met imposten en voorheen een sluitsteen, tussen rechthoekige zijlichten; balkgat erboven. Zowel de trapgevel als de gemene muur die overgaat in het aandak, kragen getrapt uit ten opzichte van de zijgevel. Deze laatste heeft aangepaste rechthoekige deur- en vensteropeningen met lekdrempel.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1850#354.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2019


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Traditioneel diephuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6208 (Geraadpleegd op 20-01-2021)