erfgoedobject

Neptune

bouwkundig element
ID: 6209   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6209

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neptune
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Woning Neptune: voorgevel
    Deze bescherming is geldig sinds 05-11-1946

Beschrijving

Burgerhuis in Lodewijk XV-stijl, te dateren in de tweede helft van de 18de eeuw. Na de Eerste Wereldoorlog was hier het maritiem weekblad “Neptune” gevestigd, opgericht in 1903 en sinds 1919 een dagblad. In januari 1945 werd het dak weggeblazen door een V1 of V2 bominslag, die de aanpalende huizenrij tot en met de hoek van de Drukkerijstraat totaal verwoestte.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen oorspronkelijk onder een schilddak (nok loodrecht op de straat, pannen). De lijstgevel onderscheidt zich door een verzorgd parement uit blauwe hardsteen met. Horizontaal geleed door geprofileerde en gekorniste waterlijsten, legt de compositie de klemtoon op het brede, geblokte zijrisaliet. Dit laatste wordt op begane grond en eerste verdieping gemarkeerd door een schouderboogpoort en -venster, beide in kwarthol geprofileerde omlijsting met rocaillesleutel en -zwikken, de poort met neuten en imposten, het deurvenster met smeedijzeren borstwering en een houten rocaille in het schrijnwerk. Een ronde oculus in een geprofileerde omlijsting, met een rocaille als bekroning en op de borstwering, doorbreekt de daklijst in de topgeleding. Verder registers van rechthoekige vensters in verkleinende ordonnantie, gevat in kwarthol geprofileerde omlijstingen, op de begane grond doorbroken tot vitrine. Houten vleugeldeur met waaier waarin smeedijzeren traceerwerk.

  • Stadsarchief Antwerpen, foto FOTO#11260.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neptune [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6209 (Geraadpleegd op 20-01-2021)