Neptune ()

Burgerhuis in Lodewijk XV-stijl, te dateren in de tweede helft van de 18de eeuw. Na de Eerste Wereldoorlog was hier het maritiem weekblad “Neptune” gevestigd, opgericht in 1903 en sinds 1919 een dagblad. In januari 1945 werd het dak weggeblazen door een V1 of V2 bominslag, die de aanpalende huizenrij tot en met de hoek van de Drukkerijstraat totaal verwoestte.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen oorspronkelijk onder een schilddak (nok loodrecht op de straat, pannen). De lijstgevel onderscheidt zich door een verzorgd parement uit blauwe hardsteen met. Horizontaal geleed door geprofileerde en gekorniste waterlijsten, legt de compositie de klemtoon op het brede, geblokte zijrisaliet. Dit laatste wordt op begane grond en eerste verdieping gemarkeerd door een schouderboogpoort en -venster, beide in kwarthol geprofileerde omlijsting met rocaillesleutel en -zwikken, de poort met neuten en imposten, het deurvenster met smeedijzeren borstwering en een houten rocaille in het schrijnwerk. Een ronde oculus in een geprofileerde omlijsting, met een rocaille als bekroning en op de borstwering, doorbreekt de daklijst in de topgeleding. Verder registers van rechthoekige vensters in verkleinende ordonnantie, gevat in kwarthol geprofileerde omlijstingen, op de begane grond doorbroken tot vitrine. Houten vleugeldeur met waaier waarin smeedijzeren traceerwerk.

  • Stadsarchief Antwerpen, foto FOTO#11260.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neptune [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281050 (geraadpleegd op ).


Neptune ()

Zogenaamd "Neptune", opgericht op de plaats waar eertijds het hotel van de Fuggers stond. Herenhuis met voorgevel in Lodewijk XV-stijl te dateren in de tweede helft van de 18de eeuw; drie traveeën, drie bouwlagen en schilddak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat). Parement van blauwe natuursteen met markant linkerrisaliet. Op de begane grond, spiegelboogpoot in geprofileerde omlijsting met sleutel en imposten; zwikken versierd met rocaillemotief. Houten vleugeldeur met waaier waarin fijn traceerwerk. Links en rechts van de ingang, licht bossagewerk dat herhaald wordt op tweede en derde bouwlaag Bel-etage met deurvenster in soortgelijke spiegelboog, eveneens met sleutel, rocaille in de zwikken en smalle smeedijzeren leuning; origineel schrijnwerk met rococo-ornamenten. Ovaal dakvenster in gesculpteerde schelpvormige omlijsting. Eenvoudiger uitgewerkte rechter travee met rechthoekig, op de derde verdieping quasi vierkante vensters in omlopende geprofileerde omlijsting van natuursteen; in pui verbouwd tot breed winkelraam. De beide gevelhelften zijn met elkaar verbonden door gekorniste lijsten boven elke verdieping.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neptune [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6209 (geraadpleegd op ).