Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Laatclassicistisch burgerhuis van drie bouwlagen en zes traveeën onder een zadeldak, uit de vroege 19de eeuw. Het pand werd betrokken door Joannes Emmanuel Van Strydonck-van Immerseel (1773-1855) en zijn zoon Joannes Josephus Antonius Van Strydonck-Geens (Antwerpen, 1806-Antwerpen, 1878), minstens vanaf 1828 tot hun overlijden. Deze oliehandelaars en -fabrikanten beschikten op het rechts aanpalende perceel over een pakhuis. Het pand maakt sinds 1891 deel uit van het gebouwencomplex van de Amerika Natie, dat zich uitstrekt tot de Ankerrui. Dit laatste werden opgetrokken in opdracht van de eigenaar van de gronden, kleinzoon Auguste Van Strydonck-Storms (Antwerpen, 1840-Antwerpen, 1923), van beroep wisselagent en beursmakelaar.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een vermoedelijk natuurstenen plint. Asymmetrisch van opzet wordt de opstand gemarkeerd door een gedesaxeerd risaliet in de tweede travee, met de koetspoort en een verdiept spaarveld in kolossale orde op de bovenverdiepingen. Rechthoekige koetspoort in een vlakke omlijsting uit blauwe hardsteen met neuten, bekroond door een brede gestrekte waterlijst op gegroefde consoles; houten vleugeldeur. Verder regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters met individuele lekdrempels, getralied op de begane grond. Een klassiek hoofdgestel met een architraaf, fries en houten kroonlijst vormt de gevelveëindiging.