Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Twee gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl, het restant van een vastgoedcomplex op de hoek van Stijfselrui en Ankerrui, dat verder uit een afgeschuind winkelhuis en drie klassieke burgerhuizen bestond (Stijfselrui 53 en Ankerrui 54-58). Volgens de bouwaanvraag uit 1880 voor eigen rekening opgetrokken door Felix Burlet. Van deze aannemer zijn in Antwerpen een vijftiental nieuwbouwprojecten teruggevonden uit de jaren 1872 tot 1896. Het betreft burgerhuizen van een conventioneel type, de meeste voor eigen rekening, enkele in opdracht van derden, met een grote concentratie in de wijk Zuid.

Met een gevelbreedte van elk twee traveeën, omvatten de volgens repeterend schema gekoppelde rijwoningen drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels rusten op klassieke houten winkelpuien met zijportaal, pilasters en een entablement op gekoppelde consoles, vandaag verbouwd tot garages. Geleed door cordonvormende lekdrempels, zijn de bovenverdiepingen opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren, casementen of onderdorpels. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en uitgelengde voluutconsoles waartussen casementen, vormt de gevelbeëindiging.