Pakhuis Fierens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pakhuis Fierens

Beschrijving

Pakhuis gebouwd in opdracht van de heer H. Fierens, naar een ontwerp door de aannemers Gebroeders Taeymans uit 1890. Voor de bouw werd een bestaand pakhuis van twee bouwlagen gesloopt. De broers Louis en Charles Taeymans vestigden in 1880 een aannemersbedrijf in de Greinstraat, dat in deze vorm actief was tot 1895. Vervolgens gingen beide aannemers hun eigen weg, Charles vermoedelijk tot omstreeks 1900 en Louis tot omstreeks 1910.

Gebouw van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat). Eenvoudige puntgevel uit rood baksteenmetselwerk, op een volledig verbouwde begane grond. Oorspronkelijk werd de pui geopend door een steekboogpoort, -venster en -deur. De bovenbouw beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van steekboogvensters met lekdrempel, verlaagd tot laadluiken in de middenas van de tweede verdieping en de geveltop. Ter plaatse bewaarde jaarsteen die zich vroeger rechts van de poort bevond met als opschrift : "H. FIERENS 1890".

Oorspronkelijk tweebeukig interieur met een moer- en kinderbalkconstructie, verankerd in de zijmuren en via een slof rustend op gietijzeren kolommen.