erfgoedobject

Hoekhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
6223
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6223

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Tabakvest en Oudevaartplaats, volgens de bouwaanvraag uit 1872 opgetrokken in opdracht van de heer Van Migem. Tot het bouwproject behoorde een vandaag gesloopte, tweede woning op het aanpalende perceel zijde Tabakvest. Een tuinmuur van één travee tussen beide panden werd later verhoogd met twee verdiepingen. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van in totaal zes traveeën, omvat het afgeschuinde hoekhuis drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de afgeschuinde hoektravee. Deze wordt gemarkeerd door ingediepte pilasters en een balkon met consoles en gietijzeren borstwering. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers ven rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met oren. Cartouchesleutels en bewerkte borstweringen accentueren de eerste verdieping. Oorspronkelijk getoogde vensters en inkomdeur in de laatste travee op de begane grond, later verbouwd tot cafépui. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst op modillons, tandlijst en voluutconsoles in de hoektravee, vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1872#51.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoekhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6223 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.