Teksten van Hoekhuis in neoclassicistische stijl

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Tabakvest en Oudevaartplaats, volgens de bouwaanvraag uit 1872 opgetrokken in opdracht van de heer Van Migem. Tot het bouwproject behoorde een vandaag gesloopte, tweede woning op het aanpalende perceel zijde Tabakvest. Een tuinmuur van één travee tussen beide panden werd later verhoogd met twee verdiepingen. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van in totaal zes traveeën, omvat het afgeschuinde hoekhuis drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de afgeschuinde hoektravee. Deze wordt gemarkeerd door ingediepte pilasters en een balkon met consoles en gietijzeren borstwering. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers ven rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met oren. Cartouchesleutels en bewerkte borstweringen accentueren de eerste verdieping. Oorspronkelijk getoogde vensters en inkomdeur in de laatste travee op de begane grond, later verbouwd tot cafépui. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst op modillons, tandlijst en voluutconsoles in de hoektravee, vormt de gevelbeëindiging.

Auteurs:  Braeken, Jo

Winkelhuis in neoclasscistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Tabakvest en Oudevaartplaats, te dateren omstreeks 1870. Hoekhuis van respectievelijk één, een afgeschuinde hoektravee en vier traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met ontpleisterde en aangepaste begane grond, gemarkeerd door een brede puilijst. Horizontale indeling per bouwlaag door middel van de doorlopende lekdrempels en het monumentaal hoofdgestel, bestaande uit een geprofileerde kroonlijst op modillons en tandlijst; twee consoles op de hoektravee uitgelengd tot op de als pilasters uitgewerkte hoeken. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met oren, in de hoektravee en de flankerende travee, bekroond door plastisch uitgewerkte cartouches als sleutels.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine