Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Theodoor Van Rijswijckplaats en IJzerenwaag, gebouwd in opdracht van de heer Ratinckx, naar een ontwerp door de architect Lievin Van Opstal uit 1893.

Representatief voor zijn late oeuvre, kwam de woning Ratinckx tot stand aan het einde van de succesvolle loopbaan van Lievin Van Opstal, die alleen al in de jaren 1870 meer dan honderd woningen realiseerde in Antwerpen, gaande van doorsnee burgerhuizen tot de meest prestigieuze herenwoningen voor het patriciaat, met een grote concentratie op de verkavelde voormalige krijgsgronden van de Leien en rond het Stadspark. Actief van midden jaren 1840 tot kort voor 1900, liep zijn praktijk vanaf 1880 samen met die van zijn zoon en opvolger Edouard Van Opstal.

Met een gevelbreedte van één bij drie/twee traveeën, omvat het hoekhuis een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een hoge, bewerkte plint met keldermonden uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en cordonvormende lekdrempels, legt een balkon met voluutconsoles en ijzeren borstwering in de tweede travee de klemtoon op de eerste verdieping. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting met onderdorpel. Schijnvoegen en paneelwerk verrijken de penanten. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Het benedenvenster van de eerste travee werd bij een recente renovatie verlaagd tot deur. IJzeren souterraintralies.