erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
6240
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6240

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl met second-empire-inslag, volgens de bouwaanvraag uit 1865 gebouwd door de aannemer L. Thys, in opdracht van Gervais Hennen. Op de bouwplannen is als begane grond een winkelpui met zijportaal voorzien. Een bouwdossier voor de huidige pui met enkelhuisopstand werd niet teruggevonden. Minstens sinds 1891 huisvestte het gebouw een telegrafiekantoor van het Ministerie van Spoorwegen, Posterijen en Telegrafen.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning met enkelhuisopstand drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een geblokte pui uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door waterlijsten, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een entablement met voluutconsoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de begane grond in vlakke, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting. Oren, waterlijsten, rankwerkfriezen op de lateien en ijzeren parapetten accentueren de eerste verdieping, daar waar de tweede verdieping zich onderscheidt door oren, neuten en rozetten tussen ranken op de lateien. Een breed, klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, fries en kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1865#463.
<:div>

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6240 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.