Teksten van Burgerhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6240

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl met second-empire-inslag, volgens de bouwaanvraag uit 1865 gebouwd door de aannemer L. Thys, in opdracht van Gervais Hennen. Op de bouwplannen is als begane grond een winkelpui met zijportaal voorzien. Een bouwdossier voor de huidige pui met enkelhuisopstand werd niet teruggevonden. Minstens sinds 1891 huisvestte het gebouw een telegrafiekantoor van het Ministerie van Spoorwegen, Posterijen en Telegrafen.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning met enkelhuisopstand drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een geblokte pui uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door waterlijsten, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een entablement met voluutconsoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de begane grond in vlakke, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting. Oren, waterlijsten, rankwerkfriezen op de lateien en ijzeren parapetten accentueren de eerste verdieping, daar waar de tweede verdieping zich onderscheidt door oren, neuten en rozetten tussen ranken op de lateien. Een breed, klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, fries en kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1865#463.
<:div>

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297418 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl met second-empire-inslag, te dateren in de jaren 1860. Rijwoning met enkelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een geblokte, hardstenen pui met rechts deur en betraliede, rechthoekige vensters op doorlopende dorpels. Rechthoekige vensters van de tweede bouwlaag met gietijzeren leuningen, omgetrokken waterlijstje en centraal entablement op consoles. Op de hoogste verdieping eenvoudige rechthoekige vensters. Houten kroonlijst op klossen en tandlijst.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6240 (geraadpleegd op ).