erfgoedobject

The Dawson Memorial Church

bouwkundig element
ID: 6246   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6246

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed The Dawson Memorial Church
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bouwblok met pakhuizen
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bouwblok met pakhuizen
  Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1994

Beschrijving

Historiek en context

Britse zeemansmissie en -kerk opgericht op initiatief van de The Missions to Seamen, in Antwerpen vertegenwoordigd door de heer M. Vischer. Het gebouw in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Rodolphe Frank uit 1911, werd opgetrokken door de aannemer Gebroeders Kockerols in 1912. Het programma voorzag in een verenigingslokaal op de begane grond, een kapel op de verdieping en een woning voor de bedienaar.

The Missions to Seamen ontstond in 1856 vanuit de Anglicaanse gemeenschap, en kreeg zijn benaming en logo, een vliegende engel, in 1858. Sinds 2000 herdoopt tot Mission to Seafarers, biedt de organisatie tot op vandaag bijstand aan Britse zeelui in havens overal ter wereld. The Dawson Memorial Church behoorde vermoedelijk tot de Baptisten.

The Dawson Memorial Church behoort tot de latere realisaties van de van oorsprong Duitse architect Rodolphe Frank in Antwerpen. Hij was hier actief van omstreeks 1885 tot aan de Eerste Wereldoorlog. Rond de eeuwwisseling evolueerde zijn architectuur van een veeleer conventioneel neoclassicisme, naar een gematigde art-nouveaustijl. Representatief voor deze ontwikkeling zijn de drukkerij Laporte & Dosse uit 1902 op de hoek van Ambtmanstraat en Blindestraat, en het kantoor van de American Petroleum Company uit 1904 in de Clementinastraat.

Architectuur

Met een gevelbreedte van vijf traveeën omvat het gebouw drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel, in de fries gedateerd 1912, onderscheidt zich door een verzorgd parement uit witte natuursteen, op een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Friezen dragen de opschriften: “THE MISSIONS TO SEAMEN” tussen vliegende engelen als het logo van de organisatie, en “THE DAWSON MEMORIAL CHURCH”. Begane grond en eerste verdieping zijn opgebouwd uit registers van rondboogvensters in geriemde omlijsting, met het accent respectievelijk op het zijportaal en de middenas. Gekoppeld onder een waterlijst, dragen de overige vensters reliëfs met respectievelijk een anker en een zeemeermin in het boogveld. Een register van rechthoekige vensters met pilastergeleding vormt de tweede verdieping. De gevel wordt beëindigd door een klassiek hoofdgestel met omkranste leeuwenkoppen en spiegels in de fries, en een houten kroon- en tandlijst op gekoppelde voluutconsoles. Houten inkomdeur en guillotineramen op de begane grond, en ijzeren vensterschrijnwerk met een glas-in-loodrand op de eerste verdieping.

Volgens de bouwplannen omvat de begane grond een verenigingslokaal met tochtportaal, waarachter de traphal naar de bovenverdiepingen, en lage annexen met sanitair en keuken. De kapel met bergkast en vestiaire neemt de eerste verdieping in, een woning van vier vertrekken de tweede verdieping. Het interieur van de kapel is met uitzondering van het meubilair bewaard: rechthoekige, door hoge ramen verlichte ruimte met een wandgeleding van pilasters en stucpanelen in de casementenzoldering, die wordt gedragen door een gietijzeren middenzuil; glas-in-loodraam met Christusfiguur in de achterwand.

 • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1911#1934.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

 • Is deel van
  Bouwblok met pakhuizen

 • Is deel van
  Van Schoonbekeplein

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: The Dawson Memorial Church [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6246 (Geraadpleegd op 28-05-2020)