Burgerhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Varkensmarkt en Lange Noordstraat, naar een ontwerp door de architect Alphonse Scheepers uit 1871. Opdrachtgever was Alexander de Hasque, eigenaar van de suikerraffinaderij Raffinerie de Hasque. Vermoedelijk werden de werken uitgevoerd door de aannemer Jacobus Joannes Scheepers, vader van de architect. Van deze laatste zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit de vroege jaren 1870 tot midden jaren 1880.
Met een gevelbreedte van vier bij vijf traveeën, omvat het hoekhuis met dubbelhuisopstand drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met imitatiebossage op de begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door de geprofileerde puilijst, een waterlijst en cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige muuropeningen op de begane grond en getoogde bovenvensters, de laatste in geriemde omlijsting met oren, festoensleutel en onderdorpel. Een drie traveeën breed balkon met voluutconsoles en vernieuwde smeedijzeren borstwering accentueert de eerst verdieping zijde Varkensmarkt. De gevelbeëindiging wordt gevormd door een houten kroonlijst op gekoppelde voluutconsoles. Van de zijgevel in de Lange Noordstraat is de begane grond volledig verbouwd, en de bovenbouw aangepast en opnieuw bepleisterd met weglating van de riemomlijstingen; ingewerkt tweetalig straatnaambord “NOORD STRAAT – RUE DU NORD” uit blauwe hardsteen.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/280834 (geraadpleegd op ).
Eénheidsbebouwing van vier + vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met imitatiebossages op de begane grond afgelijnd door een brede gekorniste puilijst, versierde borstweringen op de bovenverdieping; kroonlijst op gekoppelde consoles. Rechthoekige benedenvensters en segmentbogige bovenvensters in geriemde omlijstingen met oren en fel bewerkte sleutels tussen laurierslingers. Aan Varkensmarktzijde, breed balkon van drie traveeën met een ijzeren leuning rustend op rijk versierde consoles (hoofdverdieping). Gedeeltelijk gedecapeerd hoekpand (Lange Noordstraat nummer 39) met twee recente garagepoorten; ingewerkt straatnaambordje op borstwering van de tweede bouwlaag.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6250 (geraadpleegd op ).