Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1840 gebouwd door de aannemer Arnoldus Josephus Hertogs. Aanvankelijk slechts twee bouwlagen hoog, liet heer H.J. Pelgrims-Hertogs in 1851 de derde bouwlaag toevoegen. Omstreeks 1999 gesloopt voor de bouw van de Aula Rector Dhanis tussen Kleine kauwenberg en Vekestraat.

Rijwoning met enkelhuisopstand van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, in het oorspronkelijke gevelontwerp met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het zijrisaliet in de eerste travee. Dit laatste wordt gemarkeerd door de rechthoekige koetspoort met pilasters en een gestrekt entablement. Verkleinende registers van rechthoekige vensters, op de begane grond met vlakke omlijsting en individuele lekdrempel op voluutconsoles, op de eerste verdieping van het risaliet in geriemde omlijsting. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde houten vleugeldeur met smeedijzeren waaier en vensterschrijnwerk; metalen jaloeziekapjes op begane grond en tweede verdieping.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1840#277 en 1851#102.