erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
6256
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6256
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis, volgens de bouwaanvraag uit 1863 tot deze vorm verbouwd in opdracht van de heer H. Verdonck. Het betrof de opsplitsing en verbouwing van een bestaand pand in twee woningen: nummer 12 en het aanpalende nummer 14. Gesloopt, lange tijd braakliggend en omstreeks 2015 bebouwd met een wooncomplex.

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met kroonlijst op bewerkte consoles. Rechthoekige vensters in vlakke omlijsting. Later aangepaste pui met middenportaal onder een ijzeren I-balk met rozetvormige bevestigingsbouten. Vensters in loodglas: afbeelding van bijenkorf in medaillon waarrond gestrikte linten.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1863#686.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6256 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.