Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

Neoclassicistisch burgerhuis (2018)

Neoclassicistisch burgerhuis, volgens de bouwaanvraag uit 1863 tot deze vorm verbouwd in opdracht van de heer H. Verdonck. Het betrof de opsplitsing en verbouwing van een bestaand pand in twee woningen: nummer 12 en het aanpalende nummer 14. Gesloopt, lange tijd braakliggend en omstreeks 2015 bebouwd met een wooncomplex.

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met kroonlijst op bewerkte consoles. Rechthoekige vensters in vlakke omlijsting. Later aangepaste pui met middenportaal onder een ijzeren I-balk met rozetvormige bevestigingsbouten. Vensters in loodglas: afbeelding van bijenkorf in medaillon waarrond gestrikte linten.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1863#686.

Bron: -
Auteurs:  Braeken, Jo
Datum: 2018


Je kan deze pagina citeren als: Braeken, Jo: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297602 (geraadpleegd op 18-06-2021)


Neoclassicistisch burgerhuis (1979)

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak van de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met kroonlijst op bewerkte consoles. Rechthoekige vensters in bandomlijsting. Pui met centrale deur afgesloten door een ijzeren I-balk met rozetvormige bevestigingsbouten, vensterafschermingen in loodglas: afbeelding van biekorf in medaillon waarrond gestrikte linten.


Bron: De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs:  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum: 1979


Je kan deze pagina citeren als: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet; Steyaert, Rita: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6256 (geraadpleegd op 18-06-2021)