Afspanning de Nachtegael

Beschrijving

Neoclassicistisch pand, eertijds een afspanning zogenaamd "de Nachtegael", volgens de bouwaanvraag uit 1863 tot deze vorm verbouwd in opdracht van de heer H. Verdonck. Het betrof de opsplitsing en verbouwing van een bestaand pand in twee woningen: nummer 14 en het aanpalende nummer 12. Gesloopt, lange tijd braakliggend en omstreeks 2015 bebouwd met een wooncomplex.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel horizontaal geleed door de plint, cordons en een gekorniste, houten kroonlijst oorspronkelijk op consoles. Axiaal-symmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het middenrisaliet met de rechthoekige koetspoort, geflankeerd door schamppalen. Registers van rechthoekige vensters met kwarthol beloop op individuele lekdrempels, in de bovenbouw met bewaard vensterschrijnwerk; benedenvensters met art-nouveau-schrijnwerk uit de vroege jaren 1900. Op de binnenplaats resten van de oude stallingen.