Teksten van Afspanning de Nachtegael

Afspanning de Nachtegael ()

Neoclassicistisch pand, eertijds een afspanning zogenaamd "de Nachtegael", volgens de bouwaanvraag uit 1863 tot deze vorm verbouwd in opdracht van de heer H. Verdonck. Het betrof de opsplitsing en verbouwing van een bestaand pand in twee woningen: nummer 14 en het aanpalende nummer 12. Gesloopt, lange tijd braakliggend en omstreeks 2015 bebouwd met een wooncomplex.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel horizontaal geleed door de plint, cordons en een gekorniste, houten kroonlijst oorspronkelijk op consoles. Axiaal-symmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het middenrisaliet met de rechthoekige koetspoort, geflankeerd door schamppalen. Registers van rechthoekige vensters met kwarthol beloop op individuele lekdrempels, in de bovenbouw met bewaard vensterschrijnwerk; benedenvensters met art-nouveau-schrijnwerk uit de vroege jaren 1900. Op de binnenplaats resten van de oude stallingen.

Auteurs:  Braeken, Jo

De Nachtegael ()

Eertijds een afspanning zogenaamd "de Nachtegael". Heden leegstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel gemarkeerd door een licht middenrisaliet en door gelede kordons, gekorniste kroonlijst met sporen van consoles. Rechthoekige vensters met kwarthol beloop op individuele lekdrempels, sierlijke roedeverdeling van de benedenramen (eerste kwart van de 20ste eeuw) en oorspronkelijk houtwerk in bovenvensters. Brede poort geflankeerd door schamppalen. Binnenplaats met resten van de oude stallingen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine