Teksten van Traditioneel diephuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6259

Traditioneel diephuis ()

Traditioneel diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen, onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), dat in kern opklimt tot de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw.Brouwer C. Van Gramberen liet in 1847 de gevelordonnantie aanpassen. Op de begane grond werden van de kruiskozijnen de monelen verwijderd en beide dorpels verlaagd; boven de rechthoekige deur verdween het bolkozijn. Van de kruiskozijnen op de bovenverdieping werden enkel de monelen verwijderd, met toevoeging van cordonvormende lekdrempels. Omstreeks 1990 gesloopt voor de bouw van de Agora op de hoek van Grote Kauwenberg en Vekestraat.

Gecementeerde trapgevel van zeven treden, vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, voorzien van muurankers met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige bovenvensters, vroegere kruiskozijnen, op cordonvormende lekdrempels. In de tweeledige top wordt het eerste register geopend door een rechthoekig drielicht met lager middenluik, oorspronkelijk gemarkeerd door een omlopende waterlijst. Een rechthoekig luik doorbreekt de topgeleding. Volledig verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1847#340.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/312241 (geraadpleegd op ).


Traditioneel diephuis ()

Traditioneel diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen, oorspronkelijk met insteekverdieping, onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), dat in kern opklimt tot de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Gecementeerde trapgevel van zeven treden, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw, voorzien van muurankers met gekrulde spie. In de top rechthoekig drielicht met lager middenluik, waarboven een rechthoekig luik. Verder ingrijpend verbouwd.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6259 (geraadpleegd op ).