erfgoedobject

Tuinmuur in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
6260
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6260
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Tuinmuur in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1855 opgetrokken in opdracht van tabakshandelaar Charles Gilliot, als onderdeel van de uitbreiding van het links aanpalende pand op de hoek van Paardenmarkt en Venusstraat. Tot dezelfde bouwcampagne behoorde het rechts aanpalende, voorname burgerhuis bekroond door een markante oeil-de-boeuf in Louis-Philippestijl. De gronden behoorden oorspronkelijk aan de Berg van Barmhartigheid, en werden in acht loten verkaveld. Het volledige gebouwencomplex werd gesloopt omstreeks 1977, lag lange tijd braak om pas omstreeks 2015 te worden bebouwd met een studentenhuisvestingscomplex.

Bepleisterde en beschilderde tuinmuur van drie traveeën, oorspronkelijk slechts één bouwlaag hoog, later geïntegreerd in een nijverheidsgebouw en verhoogd met twee bouwlagen. Gedichte rondboogpoorten in de uiterste traveeën, gevat in geriemde omlijstingen met voluutsleutel. Door pilasters gemarkeerde middentravee met paneelwerk. Het geheel rust op een plint en wordt bekroond door een geprofileerde waterlijst en een geajoureerde borstwering, oorspronkelijk met siervazen op de postamenten.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1855#474.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Tuinmuur in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6260 (Geraadpleegd op )