Teksten van Tuinmuur in neoclassicistische stijl

Tuinmuur in neoclassicistische stijl ()

Tuinmuur in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1855 opgetrokken in opdracht van tabakshandelaar Charles Gilliot, als onderdeel van de uitbreiding van het links aanpalende pand op de hoek van Paardenmarkt en Venusstraat. Tot dezelfde bouwcampagne behoorde het rechts aanpalende, voorname burgerhuis bekroond door een markante oeil-de-boeuf in Louis-Philippestijl. De gronden behoorden oorspronkelijk aan de Berg van Barmhartigheid, en werden in acht loten verkaveld. Het volledige gebouwencomplex werd gesloopt omstreeks 1977, lag lange tijd braak om pas omstreeks 2015 te worden bebouwd met een studentenhuisvestingscomplex.

Bepleisterde en beschilderde tuinmuur van drie traveeën, oorspronkelijk slechts één bouwlaag hoog, later geïntegreerd in een nijverheidsgebouw en verhoogd met twee bouwlagen. Gedichte rondboogpoorten in de uiterste traveeën, gevat in geriemde omlijstingen met voluutsleutel. Door pilasters gemarkeerde middentravee met paneelwerk. Het geheel rust op een plint en wordt bekroond door een geprofileerde waterlijst en een geajoureerde borstwering, oorspronkelijk met siervazen op de postamenten.

Auteurs:  Braeken, Jo

Omheinigsmuur ()

Muur van drie traveeën en oorspronkelijk één bouwlaag van 1855. In zijtravee, gedichte rondboogpoorten in geriemde omlijstingen met gegolfde sleutels, paneelwerk in de middentravee aflijnende omgetrokken waterlijst en een opengewerkte borstwering. Nieuwe bovenbouw (twee verdiepingen) geritmeerd door lisenen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1855, Modern Archief 20.106/2, dossier 474.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine