erfgoedobject

Burgerhuis in Louis-Philippestijl

bouwkundig element
ID: 6261   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6261

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in Louis-Philippestijl, het resterende linker pand van een geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde rijwoningen, te dateren omstreeks 1855. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend. De in acht loten verkavelde gronden waarop de huizen samen met twee flankerende hotels tot stand kwamen, behoorden oorspronkelijk toe aan de aanpalende Berg van Barmhartigheid. Het rechter pand verdween in 1962 voor een bedrijfsgebouw, samen met het aanleunende, in 1855 opgetrokken hotel Huysmans.

Met een gevelbreedte van drie traveeƫn omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een schilddak (nok loodrecht op de straat, pannen). Oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd, vandaag gedecapeerd met verlies van het stucdecor, rust de lijstgevel op een hoge, geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de linker travee. Deze wordt gemarkeerd door het brede, rechthoekige portaal met ingediepte pilasters, en balkons met geajoureerde borstwering en bewerkte voluutconsoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters, op de bovenverdieping met afgeronde bovenhoeken. Een doorgetrokken, fraai geajoureerde borstwering uit hard- en natuursteen markeert de eerste verdieping. Individuele lekdrempels en metalen jaloeziekapjes op de begane grond; casementen op de borstwering van de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op consoles waartussen casementen, vormde oorspronkelijk de gevelbeƫindiging. Bewaarde houten vleugeldeur en vensterschrijnwerk, smeedijzeren souterraintralies en gietijzeren voetschraper.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1855#421 (hotel Huysmans); foto FOTO-OF#7980.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in Louis-Philippestijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6261 (Geraadpleegd op 01-06-2020)