Burgerhuis in Louis-Philippestijl, het resterende linker pand van een geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde rijwoningen, te dateren omstreeks 1855. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend. De in acht loten verkavelde gronden waarop de huizen samen met twee flankerende hotels tot stand kwamen, behoorden oorspronkelijk toe aan de aanpalende Berg van Barmhartigheid. Het rechter pand verdween in 1962 voor een bedrijfsgebouw, samen met het aanleunende, in 1855 opgetrokken hotel Huysmans.
Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een schilddak (nok loodrecht op de straat, pannen). Oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd, vandaag gedecapeerd met verlies van het stucdecor, rust de lijstgevel op een hoge, geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de linker travee. Deze wordt gemarkeerd door het brede, rechthoekige portaal met ingediepte pilasters, en balkons met geajoureerde borstwering en bewerkte voluutconsoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters, op de bovenverdieping met afgeronde bovenhoeken. Een doorgetrokken, fraai geajoureerde borstwering uit hard- en natuursteen markeert de eerste verdieping. Individuele lekdrempels en metalen jaloeziekapjes op de begane grond; casementen op de borstwering van de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op consoles waartussen casementen, vormde oorspronkelijk de gevelbeëindiging. Bewaarde houten vleugeldeur en vensterschrijnwerk, smeedijzeren souterraintralies en gietijzeren voetschraper.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Burgerhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297437 (geraadpleegd op ).
Burgerhuis in Louis-Philippestijl, drie traveeën breed en drie bouwlagen hoog onder een schilddak, te dateren omstreeks 1855. Oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde, vandaag gedecapeerde lijstgevel met verlies van het stucdecor, op een hardstenen plint met rechthoekige keldermonden. Linker deurtravee geaccentueerd door twee balkons op consoles met geajoureerde borstwering, doorgetrokken over de zijtraveeën op de bel-etage. Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken en doorlopende lekdrempels, op gelijkvloerse verdieping met fraaie jaloeziekapjes. Rechthoekige deuromlijsting: hardstenen pilasters met verdiepte schacht en aansluitende balkonconsoles, houten vleugeldeur met bovenlicht.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Burgerhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6261 (geraadpleegd op ).