erfgoedobject

Herenhuis met traditionele kern

bouwkundig element
ID
6266
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6266

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis met traditionele kern opgericht in het derde kwart van de 16de eeuw door Jan Servelius, met latere verbouwingen. De heer Agie liet in 1833 door de architect Joseph Henri Vuillaume de geveltop vervangen door een tweede verdieping en de barokpoort door neoclassicistische omlijsting. Het pand werd samen met de aanpalende nummers 23 tot 31 omstreeks 2005 gerenoveerd en verbouwd door de Universiteit Antwerpen.

In zijn huidige vorm, enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde afwerking van de lijstgevel, verbergt een parement uit zandsteen met wigvormig ontlastingssysteem en muurankers met gekrulde spie voor de eerste twee bouwlagen, en uit baksteenmetselwerk voor de toegevoegde derde bouwlaag. Verlaagde en aangepaste rechthoekige vensters, voorheen met kwartholle rechtstanden, op de begane grond voorzien van tralies. Rechts, rondboogdeur met een sierlijk getraceerde ijzeren waaier, ingeschreven in een rechthoekige omlijsting uit blauwe hardsteen, met neuten, imposten, een sluitsteen en gestrekte, gekorniste waterlijst. De toegevoegde verdieping met cordonvormende lekdrempels, is gevat tussen een gelede architraaf en een klassiek hoofdgestel met kroonlijst op klossen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1833#299.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6266 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.