Teksten van Herenhuis met traditionele kern

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6266

Herenhuis met traditionele kern ()

Herenhuis met traditionele kern opgericht in het derde kwart van de 16de eeuw door Jan Servelius, met latere verbouwingen. De heer Agie liet in 1833 door de architect Joseph Henri Vuillaume de geveltop vervangen door een tweede verdieping en de barokpoort door neoclassicistische omlijsting. Het pand werd samen met de aanpalende nummers 23 tot 31 omstreeks 2005 gerenoveerd en verbouwd door de Universiteit Antwerpen.

In zijn huidige vorm, enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde afwerking van de lijstgevel, verbergt een parement uit zandsteen met wigvormig ontlastingssysteem en muurankers met gekrulde spie voor de eerste twee bouwlagen, en uit baksteenmetselwerk voor de toegevoegde derde bouwlaag. Verlaagde en aangepaste rechthoekige vensters, voorheen met kwartholle rechtstanden, op de begane grond voorzien van tralies. Rechts, rondboogdeur met een sierlijk getraceerde ijzeren waaier, ingeschreven in een rechthoekige omlijsting uit blauwe hardsteen, met neuten, imposten, een sluitsteen en gestrekte, gekorniste waterlijst. De toegevoegde verdieping met cordonvormende lekdrempels, is gevat tussen een gelede architraaf en een klassiek hoofdgestel met kroonlijst op klossen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1833#299.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Herenhuis met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/teksten/280881 (geraadpleegd op ).


Herenhuis ()

Patriciërshuis opgericht in het derde kwart van de 16de eeuw door Jan Servelius met latere verbouwingen, onder meer in 1833 de poortomlijsting en die vensters van de derde verdieping. In zijn huidige vorm, enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Parement van zandsteen met gebruik van baksteen voor de derde verdieping; muurankers met gekrulde spie en sporen van het oud wigvormig ontlastingssysteem. Verlaagde en aangepaste vensters met resterende kwartholle rechtstanden, op begane grond voorzien van tralies. Rechts, rondboogdeur met een sierlijk getraceerde waaier ingeschreven in rechthoekige hardstenen omlijsting met imposten en sleutel, laatstgenoemde aansluitend bij de omgetrokken, gestrekte waterlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1833, Modern Archief 20.078, dossier 299.

Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Herenhuis met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6266 (geraadpleegd op ).