Herenhuis met traditionele kern

Beschrijving

Herenhuis met traditionele kern, gebouwd omstreeks het midden van de 16de eeuw door schepen Ghislain Asseliers. De laatclassicistische lijstgevel dateert van een verbouwing door de heer Van Beek in 1815. Het pand werd samen met de aanpalende nummers 21 en 25 tot 31 omstreeks 2005 gerenoveerd en verbouwd door de Universiteit Antwerpen.

Met een gevelbreedte van vier traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen in verkleinende ordonnantie, onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, voorzien van muurankers met gekrulde spie, heeft een plint, poort- en vensteromlijstingen uit blauwe hardsteen. Rechthoekige vensters in vlakke omlijsting met sekdrempel, getralied op de begane grond. In de bredere rechter travee, spiegelboogpoort in Lodewijk XV-stijl uit de tweede helft van de 18de eeuw. Geprofileerd, kwarthol beloop met neuten en rocaillesleutel, onder een brede gebogen waterlijst.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier838#397