Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Herenhuis van oorspronkelijk twee bouwlagen en zes traveeën, dat in 1845-1846 in neoclassicistische stijl werd aangepast. Opdrachtgever was Jean Jacques Edouard Schul (Antwerpen, 1815-Antwerpen, 1875), in 1843 gehuwd met Clémence Segers, handelaar in hout en vice-consul van Zweden en Noorwegen. Zijn vader Jacques Jean Ignace Schul (Antwerpen, 1764-Antwerpen, 1839), in 1814 gehuwd met Jeanne Catherine Claessens (Wijnegem, 1786-Merksem, 1840), betrok het hotel al eerder, minstens sinds de jaren 1820. Het pand dat wellicht een nog oudere kern bezat, werd in 1845-1846 verhoogd met een tweede verdieping, verrijkt met kordonvormende lekdrempels op consoles en de hardstenen poortomlijsting. De huidige dakstructuur en dakkapellen dateren uit 1950, en de uitbreiding met de drie rechter traveeën door incorporatie van het aanpalende pand uit 1956-1957. Deze werken werden uitgevoerd door de architect Paul Smits, in opdracht van de Société Générale des Minerais, die hier minstens sinds 1925 gevestigd was.

Met een gevelbreedte van negen traveeën, omvat de voorname rijwoning drie bouwlagen onder een steil, mank zadeldak (leien), waarin drie reien dakkapellen. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel een plint uit blauwe hardsteen, beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema. Opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters, nadrukkelijk horizontaal geleed door kordonvormende lekdrempels op voluutconsoles, legt de compositie de klemtoon op de brede vierde travee.. deze wordt gemarkeerd door de rechthoekige koetspoort in een geriemde hardstenen omlijsting. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op modillons vormt de gevelbeëindiging; houten dakkapellen met gebogen of driehoekig (pseudo-)fronton.