Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1844 gebouwd in opdracht van de heer heer Matthyssens.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. Bepleisterd en beschilderd lijstgevel en plint, met schijnvoegen uitstralend boven de muuropeningen van de begane grond. Geleed door de puilijst beantwoordt de opstand aan een regelmatig compositieschema in verkleinende ordonnantie. Registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met individuele lekdrempels op begane grond en tweede verdieping. De eerste verdieping onderscheidt zich als bel-etage door rondboogvensters vanaf de puilijst, met geprofileerde waterlijsten op doorgetrokken imposten, en fraaie ijzeren borstweringen. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1844#344.

Auteurs:  Braeken, Jo

Neoclassicistisch enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met bouwtoelating van 1844. Bepleisterd en beschilderd lijstgeveltje op de gelijkvloerse verdieping verlevendigd met imitatievoegen uitstralend boven de rechthoekige vensters. Op de hoofdverdieping rondboogvensters met geprofileerde archivolten op doorgetrokken imposten, voorzien van zeer mooie smeedijzeren leuningen en doorlopende lekdrempels; gedrongen rechthoekige vensters op geprofileerde lekdrempels op de lagere derde bouwlaag.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1844, Modern Archief 20.091, dossier 344.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine