Teksten van Gekoppelde burgerhuizen in second-empirestijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6272

Gekoppelde burgerhuizen in second-empirestijl ()

Geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde burgerhuizen in second-empirestijl, volgens de bouwaanvraag uit 1860 gebouwd in opdracht van de tabakshandelaar Charles Gilliot. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van elk drie traveeën, omvatten de rijwoningen drie bouwlagen onder een zadeldak. De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevels rusten op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Het linker pand (nummer 6) is vandaag gecementeerd, met verlies van het stucdecor. Geleed door de puilijst, legt de compositie telkens de klemtoon op de middenas die wordt gemarkeerd door een balkon met voluutconsoles en doorgetrokken, ijzeren borstwering; in nummer 6 is het balkon verwijderd, in nummer 4 zijn de borstweringen vernieuwd. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van achtereenvolgens getoogde en rechthoekige deur- en vensteropeningen in vlakke omlijsting. De tweede verdieping wordt geaccentueerd door een frontons van voluten met een leeuwenkop, en typische onderdorpels met ingekerfde ranken en rozetten. Klassiek hoofdgestel, de fries versierd met casementen en rozetten, oorspronkelijk onder een versierde kroonlijst met tandlijst (vernieuwd). Bewaarde houten inkomdeuren, smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschrapers.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1860#726.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Gekoppelde burgerhuizen in second-empirestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/280898 (geraadpleegd op ).


Eenheidsbebouwing ()

Eenheidsbebouwing van 1860 bestaande uit twee in spiegelbeeld gebouwde enkelhuizen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels van drie traveeën en drie bouwlagen, eindigend op een panelenfries met rozetten onder een versierde kroonlijst met tandlijst. Begane grond met steekboogvormige muuropeningen in geriemde omlijstingen; rechthoekige bovenvensters in platte bandomlijstingen onderling verbonden met kordons en steunend op doorlopende verkropte lekdrempels. Centrale balkons op consoles. Op de lagere hoogste verdieping, versierde panelen onder en plastisch decor met leeuwekopjes boven de vensters.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1860, Modern Archief 20.111/3, dossier 726.

Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Gekoppelde burgerhuizen in second-empirestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6272 (geraadpleegd op ).