Neoclassicistisch kantoorgebouw

Beschrijving

Neoclassicistisch kantoorgebouw tot zijn huidige vorm verbouwd naar een ontwerp door de architect Henry Redig uit 1878. Het betrof de samenvoeging van twee bestaande burgerhuizen uit de eerste helft van de 19de eeuw, waarvan het linker met één bouwlaag werd verhoogd. Opdrachtgever was (Norbert?) Dierckxens, directeur van de in 1821 opgerichte verzekeringsmaatschappij “Compagnie d’Assurances de l’Escaut” of “De Schelde”, die hier haar hoofdzetel behield tot de bouw van een monumentaal kantoorpand in de Borzestraat in 1907-1909. Het portaal werd in 1901 verbreed door de architect Nestor Gerard, samen met de bouw van een burgerhuis op het achterliggende perceel in de Lange Brilstraat.

Het kantoorgebouw behoort tot de late realisaties van Henry Redig, wiens loopbaan omstreeks 1840 van start was gegaan. Na een periode als stadsarchitect van Lier, vestigde Redig zich in 1855 in Antwerpen, waar hij tien jaar later tot de best beklante bouwmeesters van zijn generatie werd gerekend. Tot op hoge leeftijd actief, omvat zijn indrukwekkende productie vele tientallen burger- en herenhuizen in de betere wijken van de stad. Deze werden veelal opgetrokken voor kapitaalkrachtige opdrachtgevers in de geldende neoclassicistische stijl, zoals het hotel Bovie-Van Camp uit 1869 in de Britselei. Het eclecticisme met neobarokke inslag en het polychrome materiaalgebruik van de kunstenaarswoning Arnold Arens uit 1878, betekenden een belangrijke wending in de architectuur van Redig, die twee jaar eerder was ingezet met zijn verdwenen eigen woning in de Amerikalei.

Het gebouw met dubbelhuisopstand en een gevelbreedte van zes traveeën omvat drie bouwlagen onder een zadeldak. Oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd, is de lijstgevel vandaag gecementeerd, met een plint uit blauwe hardsteen. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters met lekdrempel, vandaag gevat in vlakke omlijstingen, en voorzien van gebogen smeedijzeren traliehekken op de begane grond. In de middentravee, brede rechthoekige deur in hardstenen omlijsting met sluitsteen. Een klassiek hoofdgestel met vernieuwde houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Gietijzeren parapetten in de rechter helft; vernieuwd schrijnwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1878#444 en 1901#566.