Teksten van Traditioneel breedhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6278

Traditioneel breedhuis ()

Traditioneel breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), dat minstens opklimt tot de 17de eeuw. Verankerde, gecementeerde lijstgevel en zijpuntgevel, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw. De rechthoekige vensters met lekdrempel, en de centrale inkomdeur in een hardstenen omlijsting met imposten, zijn aanpassingen uit de eerste helft van de 19de eeuw. Twee verankerde, getrapte dakvensters van drie treden met schouderstukken en rest van een topstuk, in de derde en vierde travee.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/280896 (geraadpleegd op ).


Stadswoning ()

Breedhuis met verankerde en gecementeerde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) waarin een getrapt dakvenster (drie treden) en een dito dakkapel wijzend op een oudere kern. Rechthoekige deur in platte bandomlijsting met imposten.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6278 (geraadpleegd op ).