erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
6280
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6280

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis van zes traveeën en twee/drie bouwlagen onder een zadeldak, te dateren in de eerste helft van de 19de eeuw, mogelijk met oudere kern. Bronzen gedenkplaat voor de schilder en graficus Jacques Gorus (Dendermonde, 1901-Antwerpen, 1981) die hier zijn atelier had, door de beeldhouwer Wilfried Pas.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een ongebruikelijke ordonnantie, gemarkeerd door de licht uitspringende middenpartij van twee traveeën. Deze onderscheidt zich door een hardstenen pui van vier gekoppelde deur- en vensteropeningen en een kelderluik; op de bovenverdieping twee rondboogvensters met geprofileerde waterlijst op doorgetrokken imposten, voorzien van fraaie ijzeren borstweringen. De twee linker en twee rechter traveeën, onderverdeeld in drie bouwlagen, zijn opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met hardstenen dorpels.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6280 (Geraadpleegd op 18-06-2021)