Teksten van Traditionele stadswoning

Traditioneel diephuis ()

Traditioneel diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), dat uit de 17de eeuw dateert. Meester-kleermaker Joseph Uythacht liet in 1870 de winkelpui aanbrengen en het éne kozijn van de bovenverdieping vervangen door twee rechthoekige vensters met lekdrempel. Gesloopt.

Gecementeerde en beschilderde puntgevel, vermoedelijk en aangepaste trapgevel opgetrokken in bak- en zandsteenbouw. Een rondboogvenster en een balkgat doorbreken de eenledige geveltop. Verder aangepaste rechthoekige bovenvensters met lekdrempel. Klassieke houten winkelpui met zijportaal, waarvan de bewerkte pilasters zijn verrijkt met wortelmotieven en het entablement met klossen en consoles.

Auteurs:  Braeken, Jo

Traditioneel huis ()

Traditioneel diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), dat uit de 17de eeuw dateert. Gecementeerde en beschilderde puntgevel met in de aangepaste (verlaagde?) top een rondboogvenster en een balkgat. Verder aangepaste rechthoekige bovenvensters. Houten puitje met wortelmotieven.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine