erfgoedobject

Winkelhuis in second-empirestijl

bouwkundig element
ID
6287
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6287
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Winkelhuis in second-empirestijl gebouwd in opdracht van ‘marchand de toiles’ Jean De Smet, naar een ontwerp door de architect Henry Redig uit 1866. Samen met de aanpalende panden gesloopt voor de bouw van een wooncomplex omstreeks 2003.

Het winkelhuis De Smet behoort tot het rijpe oeuvre van Henry Redig, wiens loopbaan omstreeks 1840 van start was gegaan. Na een periode als stadsarchitect van Lier, vestigde Redig zich in 1855 in Antwerpen, waar hij tien jaar later tot de best beklante bouwmeester van zijn generatie werd gerekend. Tot op hoge leeftijd actief, omvat zijn indrukwekkende productie vele tientallen burger- en herenhuizen in de betere wijken van de stad. Deze werden veelal opgetrokken voor kapitaalkrachtige opdrachtgevers in de geldende neoclassicistische stijl, zoals het hotel Bovie-Van Camp uit 1869 in de Britselei. Het eclecticisme met neobarokke inslag en het polychrome materiaalgebruik van de kunstenaarswoning Arnold Arens uit 1878, betekenden een belangrijke wending in de architectuur van Redig, die twee jaar eerder was ingezet met zijn verdwenen eigen woning in de Amerikalei.

Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met zijportaal, pilasters en entablement, die omstreeks 1930 werd verbouwd. Verkleinende registers van rechthoekige bovenvensters gevat in oplopende omlijstingen met doorgetrokken imposten en lekdrempels; gietijzeren parapetten. De eerste verdieping onderscheidt zich door geriemde omlijstingen met oren en metopen, de tweede verdieping door driehoekige pseudo-frontons en onderdorpels. Een houten kroon- en tandlijst op consoles vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1866#31.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in second-empirestijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6287 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.