Teksten van Traditioneel diephuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6288

Traditioneel diephuis ()

Traditioneel diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (kunstleien), dat uit de eerste helft van de 17de eeuw dateert. Het pand werd in opdracht van de brouwerij “Ardor” uit Willebroek gerestaureerd en verbouwd tot café naar een ontwerp door de architect R. Vandendaele uit 1942, uitgevoerd in 1943. Deze werken betroffen het herstel van het bak- en zandstenen parement van de trapgevel, en de bouw van de neotraditionele cafépui. Samen met de aanpalende panden gesloopt voor de bouw van een wooncomplex omstreeks 2003.

Trapgevel van elf treden met overhoeks topstuk, uit bak- en zandsteenbouw met speklagen en smeedijzeren muurankers. Gereconstrueerde pui met sokkel, rondboogdeuren en kruiskozijnen. Aangepaste rechthoekige bovenvensters met hardstenen lekdrempel en latei, en bewaard wigvormig ontlastingssysteem. Drieledige top waarin twee rondboogvensters met diamantkopsleutel en -imposten, voorts rechthoekige zijvenstertjes en luiken, alle met kwarthol geprofileerde dagkanten.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#16464.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297601 (geraadpleegd op ).


Stadswoning ()

Dubbelwoonst van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw. Gerestaureerde trapgevel (elf trappen + overhoeks topstuk) met parement van bak- en zandsteen. Op de begane grond, gereconstrueerde kruiskozijnen en twee rondboogdeurtjes met diamantkopsleutel, waterlijst en hoekblokken van natuursteen. Aangepaste rechthoekige bovenvensters met lekdrempel en latei van arduin en bewaard wigvormig ontlastingssysteem. Drieledige top met speklagen waarin twee goed geconserveerde rondboogvensters voorzien van diamantkopsleutel en dito imposten; voorts, rechthoekige venstertjes en luiken, alle met kwarthol geprofileerde dagkanten.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6288 (geraadpleegd op ).